Neeltje Jans Deltapark

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.

Neeltje Jans is circa 285 hectare groot en ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen en Noord-Beveland, maar hoort niettemin bij de gemeente Veere op Walcheren. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg, het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia.

Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door de zandplaat op te hogen is het werkeiland gecreëerd, dat ten tijde van de bouw van de stormvloedkering werd gebruikt. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde.

Bij het eiland is ook een overgebleven pijler te vinden. Deze 66e pijler werd rond 1980 gemaakt samen met de andere pijlers, voor het geval één van de andere pijlers niet goed zou blijken te zijn, maar is nooit in gebruik genomen. Sindsdien staat de pijler eenzaam in zijn dok. Tegenwoordig is een klimcentrum gevestigd op de pijler.

Op Neeltje Jans staan sinds 1991 windturbines. De aanvankelijke acht kleinere turbines zijn inmiddels vervangen door twee windparken van elk vier turbines. Inmiddels wordt een derde windpark gebouwd: Windpark Bouwdokken.[1]

Op 5 juli 2015 eindigde de tweede etappe van de Tour de France op Neeltje Jans

 

 

 

Brouwersdam

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwersdam sluit het Brouwershavense Gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer.

Al in 1965 was de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gereedgekomen. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee stonden nog in verbinding met de Noordzee. De stormvloeden konden hier dus hoger oplopen, daarom werden de dijken aan de zuidkant van het eiland in 1965 verhoogd. Om de periode van hogere vloedstanden te verkorten is direct na de sluiting van de Grevelingendam begonnen met de bouw van de Brouwersdam. Na ruim zes jaar, in het voorjaar van 1971, is deze dam gesloten. Tussen 1964 en 1971 hebben zich enkele zeer hoge waterstanden voorgedaan. In november 1966 bleef het water hier slechts enkele centimeters beneden het peil van 1 februari 1953.

Met de bouw van de zes kilometer lange dam werd in 1962 begonnen. De zeearm tussen Goeree en Schouwen was hier tot 30 meter diep. Evenals bij andere dammen werden er caissons met gaten neergelaten, waardoor de getijden tijdens de bouw van de dam door konden gaan. Hiermee werd voorkomen dat in het steeds kleiner wordende gat een te sterke stroming zou ontstaan. Deze methode werd gebruikt voor het noordelijk sluitgat De Kous (in het Springersdiep).

Naast de caissons is voor het zuidelijke sluitgat, het Brouwershavense Gat, gebruikgemaakt van een kabelbaan. Vanaf een kabelbaan werden grote blokken beton in de geul gestort, waarover vervolgens zand werd gespoten. De geul was lokaal te diep en het water stroomde te hard voor de methodes met de caissons. Nadat alle caissons neergelaten waren, werden de gaten met schuiven gedicht.

De Brouwersdam was in 1971 gereed. Na de afsluiting van de Grevelingen viel ongeveer 3000 hectare land droog. De weg op de dam (Rijksweg 57) werd op 30 maart 1973 in gebruik genomen. Later werd nog een doorlaatsluis in de dam aangebracht, de Brouwerssluis. Deze kwam gereed op 1 juni 1978.

Halverwege de dam is een jachthaven en bungalowpark Port Zélande. Aan de zeekant wordt veel aan kitesurfen gedaan, en zowel aan de zeekant als aan de kant van het Grevelingenmeer wordt veel aan windsurfen gedaan.

Op de Brouwersdam ligt van de Punt van Goeree tot aan Middelplaat Haven de museumtramlijn van de Stichting voorheen RTM.

Op de Brouwersdam wordt sinds 2006 jaarlijks het popfestival Concert at Sea gehouden.

In maart 2018 is er door het huidige kabinet besloten de waterkwaliteit te verbeteren. Hierbij worden 3 afsluitbare tunnelbuizen aangelegd onder de dam door op diverse plaatsen, om optimaal zuurstofrijk water in het grevelingenmeer te laten stromen. Het getij zal ongeveer 50 centimeter bedragen De kosten worden beraamd op €75 miljoen.

 

Watersnood museum

Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Ramp van '53, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden. Dat doen we met ontroerende verhalen, prachtige foto's (ong. 20.000!) en authentieke filmbeelden. Ook in de directe omgeving van het museum is er genoeg te doen! Het mooie, unieke krekengebied bij Ouwerkerk, ontstaan ten gevolge van de Ramp, biedt volop gelegenheid om te wandelen. De Oosterschelde is vlakbij; bij laag water kun je oesters rapen en schelpen zoeken. Kinderen kunnen Waterambassadeur worden door mee te doen aan de speurtocht en jongeren worden uitgedaagd in spannende games. Kortom: kom snel naar het Watersnoodmuseum en ontdek het zelf!

 

Weg van de Buitenlandse Pers 5

4305 RJ Ouwerkerk

0111 - 644 382

 

 

Geitenboerderij De Mekkerstee

Op geitenboerderij De Mèkkerstee beleef je de charme van het boerenleven. Ervaar de wellness van onze geiten en bezoek onze vernieuwde kinderboerderij. Geniet tussendoor van ons zelfgemaakt ijs of bezoek ons restaurant voor een heerlijke kop koffie met appeltaart. In onze kaasmakerij zie je hoe onze kaas wordt gemaakt en in onze landwinkel kun je terecht voor allerlei streekproducten.

Hofdijksweg 34
3253 KB Ouddorp 

Het streekmuseum Goeree Overflakkee

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is een cultuurhistorisch museum. Het is gevestigd in een aantal met elkaar verbonden trapgevel huisjes aan de Kerkstraat te Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee.

Vanaf 7 februari iedere

woensdag van 10;00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 

donderdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.

Vanaf 1 maart iedere dag geopend behalve op zondag en maandag.

Kerkstraat 4-12
3245 AK Sommelsdijk

 

Rederij Zeeland - rondvaart op het Grevelingenmeer

Maak een pleziervaart van ongeveer 1,5 uur op het Grevelingenmeer met het party- en rondvaartschip "Grevelingen". Er wordt gevaren langs o.a. de eilandjes Hompelvoet (een prachtig natuurgebied waar veel vogels broeden), Stampersplaat en Dwars in de Weg (waar halfwilde fjordenpaarden lopen).

 

Contact

Lokatie adresRederij Zeeland - rondvaart op het Grevelingenmeer

Zeehondenopvang: A Seal Stellendam 

Bij A Seal kun je echte zeehonden van heel dichtbij bekijken. Je kunt ook zien hoe de vele vrijwilligers de dieren dagelijks verzorgen en je komt van alles te weten over de verschillende zeehonden die leven in ons gebied.
Maar A Seal is meer dan alleen een zeehondenopvang!
Bij A Seal voelt het net of je in zee bent. Je klimt op zandbanken en geniet van een uitzicht wat je nog nooit eerder zo hebt gezien. Wie goed kijkt in boeien en aangespoelde zeecontainers, ontdekt allerlei leuke weetjes over het redden van mens en dier.

Na afloop van je bezoek kun je heerlijk genieten van een uitgebreide lunch of diner bij Zoet Of Zout aan het Haringvliet.

Website:http://www.aseal.nl

In de Nederlandse vakantieperiodes (alle regio’s) zijn we elke dag geopend
van 10.00 – 17.00 uur.

LET OP! ivm corona kunnen deze tijden afwijkenVan 15 juni tot en met 15 september elke dag geopend
van 10.00-18.00 uur.

Adres:Haringvlietplein 3
3251 LD Stellendam 

De Goereese Toren

De toren van Goedereede heeft nu een museumfunctie, waarbij de geschiedenis van Goedereede en de kerktoren centraal staat. Op de eerste verdieping is er een permanente vuurtorenexpositie en in de oneven jaren is er op de begane grond een bijzondere quilttentoon-stelling. Er worden regelmatig exposities door kunstenaars verzorgd en concerten georganiseerd. 

Het hoogtepunt van een museumbezoek is ongetwijfeld het beklimmen van de toren. De smalle stenen wenteltrap naar boven heeft 217 treden. Het kost enige inspanning maar het adembenemende uitzicht vanaf het platte dak van de kerktoren is de moeite waard. Vanaf hier lonkt een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende land. Het zicht reikt tot de Noordzee en het Haringvliet. Informatiebordjes op het hekwerk rondom het torenplat benoemen wat er is te zien.

Het carillon zelf bevindt zich op de derde zolder van de toren. Het is een belevenis om daar tussen de klokken door te lopen. Wees wel attent op het helse lawaai dat de klokken maken als het automatische speelwerk gaat lopen. Elk kwartier treedt het in werking. Even de oren dicht houden en daarna heb je een kwartier de tijd om rustig rond te kijken.

Toegangsprijzen:
Volwassenen € 3,- Kinderen € 1,50

juli en augustus
woensdag en vrijdag 13.30-16.30 uur
donderdag en zaterdag 11.00-16.30 uur

september en oktober
zaterdag 13.30-16.30 uur

Open monumentendag 8 september 11.00 tot 16.30 uur

herfstvakantie 
woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 13.30-16.30 uur

Buiten de reguliere openingstijden is de toren voor groepen (minimaal 20 personen) op afspraak ook toegankelijk.

Tijdens huwelijksvoltrekkingen en uitvaartplechtigheden is de toren gesloten voor het gewone publiek.

 

Theetuin (& landwinkel) keizershof voor een heerlijke High Tea

Kom tot rust in onze sfeervolle theetuin! Heerlijk landelijk genieten van de rust en ruimte op de boerderij.

Afhankelijk van het weer kunt u buiten zitten, maar in de beschutte binnenruimte is het ook met minder mooie dagen goed vertoeven.

Smakelijk genieten!

Wij serveren naast diverse soorten (verse kruiden)thee en koffie, ook biologische vruchtensappen en versgeperste sinaasappelsap. De boerin maakt heerlijke appeltaart of boerencake, die u echt geproefd moet hebben!

Onze specialiteit is een ijscoupe met vers geplukte aardbeien en evt. slagroom. Uiteraard ook zonder ijs en slagroom verkrijgbaar.. want onze eigen geteelde zoete, sappige aardbeien zijn puur ook héérlijk!

Openingstijden

Zondag GESLOTEN

Maandag 13.00 - 17.00 uur

Dinsdag GESLOTEN

Woensdag 13.00 - 17.00 uur

Donderdag 13.00 - 17.00 uur

Vrijdag 13.00 - 17.00 uur

Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Geopend van 1 april t/m 31 oktober. 
Anders op aanvraag.

                                      .